Spring Allergy

Sudah 2 minggu saya noël berhenti bersin, batuk dan merusak sentiasa berair dan tersumbat. Ada satu malam tak dapat nak tidur disebabkan hidung sudah kemudian paip bocor. Dan dalam 2 minggu ini juga la sudah 3 kali saya ke Student Health karena mendapatkan ubat. Memang musimnya. Di dalam masa 3 five di sini, tak pernah pula kena seperti ni. Examine internet, ini simptom-simptom terkena spring Allergy. Musim bunga tiba awal lima ini. Doktor kata “Pollen Count” di sini tinggi. Nampak gaya tak dapat nak main bola di luar. Ada terlalu banyak saya cuba, ingatkan masa tu dah hampir sembuh. Baru key 20 minit, terus pening utama dan batuk memanggang makin teruk pulak. Kali apa ketiga setelah Student Health, doktor beri ubat yg lebih kuat. Alhamdulillah muncul beransur pulih.

Anda sedang menonton: Kata kata muhasabah diri tentang dosa

Bila tiba masa-masa ujian melalui sakit, demam seperti ini, saya terfikir…

Sebagai manusia, kita tidak pernah lari dari melakukan kesilapan mahupun dosa. Kemiripannya ada sengaja mahupun noël sengaja. Kita also selalu become cuba memohon pengampunan dan bertaubat. Moga sakit/demam/not emotion well/sick/tak sihat dan sebagainya itu dulu peringatan dan tazkirah yang dekat untuk kita di tentu saja itu.


Sakit akun itu Kafarah Dosap/s - peringatan penting buat kita


Allah memberikan kita satu ujian kecil such Sakit ini seperti peringatan untuk kita. Kita bisa pada didefinisikan berjaya sembuh dari sakit mencapai mangambil ubat-ubat doktor. Akan tetapi, maafkan saya yang lebih cukup utk itupenggunaan sedari ialah adakah kita berjaya mengingat dari segi ruhani dan trấn kita? atau adakah itupenggunaan berjaya mendapat mesej tersirat yang Allah mahu berikan kepada untuk kita selepas sembuhnya kita?

Maksud saya, Adakah selepas sembuhnya untuk kita dari satu penyakit itu, kita bertambah nekad untuk meningkatkan lagi amal fardhi kita? ndak apa. Kita haruss faham bahawa tempoh kita sakit menemani itu bukanlah just ujian fizikal semata-mata dari Allah. Tetapi, ianya ujian buat Iman kita, untuk Taqwa itupenggunaan dan juga buat Kebergantungan (Tawakal) untuk kita kepada Allah. Menyertainya lah yang sepatutnya lebih mengesani diri kita.

Selalunya selepas ditimpa satu penyakit, kita menjadi sentiasa menjaga diri kita supaya noël lagi mendapat penyakit yang sama. Bak kata rakyat “Prevention is much better than Cure”. Maka, di mana pula menjangkau penyakit2 hati sebagai riak dan ‘ujub atau penyakit2 sebagai merasa shanks berbuat perkara yang dilarang Allah s.w.t? Kalau itupenggunaan sentiasa berhati-hati dan even examine internet utk simptom2 spt feather Allergy misalnya, kenapa tidak kita tahu pasti virus2 dan simptom2 yg membawa kepada penyakit2 riak, ‘ujub dan merasa shanks berbuat maksiat tadi. Nah, ini apa kita perlu sama-sama muhasabah diri kita. Terutama diri saya sendiri.

Sakit tambahan merupakan kamarnya dan opsi yang Allah berikan kepada kita utk bermuhasabah dan melihat bagian belakang segala dosa-dosa apa telah itupenggunaan lakukan. Sekiranya itupenggunaan berjaya melihat kamarnya dan pilihan ini, langkah seterusnya ialah berubah dan terus melakukan perubahan nanti arah kebaikan buat diri ini.

Moga Allah beri kekuatan kepada kita semua. Semoga Allah menyembuhkan diri kita dari segala bentuk penyakit2 fizikal mahupun penyakit2 trấn dan ruhani kita. Moga memercayai kita bertambah kuat.

Maksudnya: “Sesungguhnya seorang mukmin akun itu jika ditimpa penyakit, then disembuhkan malalui Allah daripadanya (penyakit tersebut), maka ia (penyakit itu) dulu kaffarah bagi dosa-dosanya apa telah lalu dan were peringatan baginya untuk masa depannya. Sedang seorang munafik, apabila itu sakit lalu disembuhkan, maka dia seperti unta yang ditambat melalui pemiliknya, lalu mereka melepaskannya. Dia (orang munafik itu) tidak tahu mengapa dialah ditambat dan dia noel tahu mengapa dia dilepaskan.” (Hadis riwayat Abu Daud)


Mari, mari, marilah..

Lihat lainnya: Macam Macam Setan Dalam Islam Beserta Tugasnya, Sudah Tahu? Mengenal 9 Nama Setan Dan Profesinya

“Cari, cari, carilah…” (petikan teks Cari pasangan oleh Rabbani)

Apa kata itupenggunaan tukar kepada “Mari, mari, marilah…”

Semarakkan ruh Ramadhan di dalam kehidupan seharian kita.. Hidupkan ruh tarbawi dalam bulan yang mulia ini. Mari.. Mari.. Marilah..

Tilawah quran 30 juzukBudaya membawa mushaf quranTahajjud 2 rakaat setiap malamHafal dan tasmi’ juz 30Rehlah masyi (berjalan kaki) 3km dan tazkirah badarIftar together rakan2Infaq RM1 setiap hariI’tikaf jamaie 2 malamIstighfar 100 kali sehari

Mari.. Mari.. Marilah…