Tercari-cari jenis minyak zaitun yang ada di pasaran?Minyak zaitun adalah sejenis minyak apa diperoleh dari buah zaitun. Ianya merupakan basis tradisional dari lembah Mediterranean, jadi ianya sudah tangan kedua sejak berkurun dahulu.Variasi perminyakan zaitun juga ada beraneka. Tertanya-tanya apakah jenisnya? Berikut kita senaraikan 9 tipe minyak zaitun untuk anda ketahui. Teruskan membaca!

#1 minyak Zaitun Asli

Pure olive oil atau minyak zaitun nguyên ini merupakan variasi petroleum zaitun apa agak güns berbanding apa lain.

Anda sedang menonton: Minyak olive oil untuk memasak

*
Imej via EamartWalaupun ianya tulen, minyak zaitun types ini kualitinya lebih rendah daripada minyak zaitun extra-virgin atau virgin.Warnanya lebih cerah, rasa lebih neutral, dan kontak asid oleik berukuran antara 3-4% sahaja.Antara kegunaan perminyakan zaitun asli ialah ianya boleh menjadi minyak serbaguna untuk menyediakan pelbagai tipe masakan. Contohnya sos, semacam spageti dan kebanyakan tipe masakan.

#2 minyak Zaitun Virgin

Kami yakin their pasti biasa terdengar nama virgin olive oil ini, bukan? Ianya merupakan antara minyak zaitun yang terawal yang didapati, enim versi ini boleh ia mengatakan agak lama.Virgin olive oil ini merupakan minyak apa lebih inferioritas kualitinya, mencapai keasidan bebas hingga 2.0% dan warnanya keemasan kehijauan.Penggunaan types minyak ini terhad kepada pakan sahaja, misalnya ianya boleh dijadikan spread untuk roti. Ianya noël sesuai untuk dimasak manfaat haba apa tinggi.Disebabkan kualitinya yang noel dijamin baik, lebih penuh sesak orang menggemari jenis apa extra virgin oil kerana ianya versi yang ditambah baik dari segi kualiti dan khasiat.

#3 minyak Zaitun Extra Virgin

Inilah tipe minyak apa sentiasa diburu orang berlebihan di pasar raya -minyak zaitun extra virgin.Jenis ini merupakan tipe minyak yang berkualiti tinggi kerana ianya noël melibatkan penambahan bahan-bahan kimia yang menjejaskan kualiti petroleum zaitun.
*
Imej via Sainsbury’sAnda boleh mencampurkan minyak zaitun types refined ini menjangkau minyak zaitun apa lebih tahan lama rasanya bagi mengolah kualiti kosumen supaya ianya noël terasa tawar.Untuk penggunaanya, minyak ini dapat digunakan untuk memanggang, menumis, memanggang, dan menggoreng.

#5 petroleum Zaitun Pomace

Minyak zaitun pomace mendapat nama dari “pomace” zaitun – ini adalah sisa kering buah zaitun, kulit dan lubang, setelah minyak zaitun dara dihasilkan.
*
Imej via KCG CorporationJenis ini mempunyai konfigurasi lemak yang sama mencapai minyak zaitun biasa, enim ianya memberikan manfaat kesihatan apa sama.Ia tambahan mempunyai smoke point apa tinggi. Ini bermaksud bahawa tahap haba yang used dalam memasak dan tangani itu umum buat membuat makanan noël akan merosakkan kualiti minyak, termasuk rasa atau bau.

#6 minyak Zaitun Ringan

Light olive oil atau perminyakan zaitun ringan dihasilkan menggunakan haba usai penekanan minyak zaitun virgin yang pertama. Berbanding hijau tua, petroleum zaitun ringan mempunyai warna keemasan keemasan.
*
Imej via WalmartIanya berbeza dari segi kadar pengekstrakan perminyakan zaitun yang jauh lebih besar berbanding minyak zaitun apa jenis ringan.Disebabkan smoke point yang greater dari jenis minyak zaitun apa lain, minyak jenis ini boleh digunakan buat memasak, memanggang dan deep frying.

#8 petroleum Zaitun Classico

Selain minyak zaitun extra virgin, minyak zaitun classico ini tambahan menyihatkan dan pantas digunakan karena yang berdiet.Ini keer ianya personally adalah mencampur minyak zaitun refined apa telah ditambah mencapai minyak zaitun extra virgin apa berkualiti tinggi.
*
Imej via shopeeDengan warna keemasan keemasan yang jelas, ianya dapat meningkatkan kesalahan makanan dan menjadikannya sesuai untuk digunakan batin masakan Itali.Minyak ini boleh digunakan buat mengurut, memasak, disapu di atas rambut, kulit dan tambahan boleh dimakan.

#9 minyak Zaitun Cold-Pressed

Cold-pressed adalah cara untuk membuat petroleum zaitun tidak punya penggunaan haba atau bahan kimia.

Lihat lainnya: Jadwal Acara Net Hari Ini, Senin 15 November 2021, 05 Schedule

*
Imej via NykaaIa melibatkan proses menghancurkan benih zaitun menjadi pes dan kemudiannya, menggunakan machin tekan karena memisahkan petroleum dari pulpa.Rasa minyak zaitun ini lebih kokoh dan kualitinya juga merupakan antara yang terbaik. Disebabkan itu, harganya agak mahal di pasaran.

Kesimpulan

Bagaimana? siap jumpa types minyak zaitun yang ingin dari mereka tahu? ataukah rambang mata kerana judul kelihatan menarik karena dicuba?Tidak mengapa, cuba sahaja satu-persatu, kerana setiap jenis apa disenaraikan ini mempunyai keistimewaan dan khasiat yang tersendiri. Selamat mencuba!

Artikel menarik Lain

Mencari artikel lain buat dibaca? klik sahaja pada pautan di bawah.Jenis Roti Canai yang Sedap & PopularJenis Nasi Goreng yang Menarik