Keistimewaan Dan Tafsir SurahAl-Falaq


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

Surah Al-Falaq (سورة الفلق) adalah surah ke-113 batin Al-Qur’an. Ia mengandungi 5 ayat dan tergolong surah Makkiyah apa diturunkan selepas Surah Al-Fiil. Nama Al-Falaq diambil dari kata ‘Falaq’ yang terdapat di atas hujung ayat pertama surah ini apa bermaksud ‘seluruh makhluk’ atau sebahagian dengan fasih tafsir berpendapat ‘waktu subuh’.

Anda sedang menonton: Surah al falaq dan terjemahan

 .

.

Maksud Ayat-Ayat surah Al-Falaq

.

.

Kisah Penurunan surah Al-Falaq

Dalam riwayat Al-Baihaqi, diceritakan bahawa surah Al-Falaq dan An-Naas diturunkan di ~ masa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam disihir malalui seorang Yahudi yang bernama Labid bin al-A’sham dengan sebelas simpulan tali, dimana setiap kali dibacakan satu demi satu ayat-ayat dari kedua surah tersebut, maka terlepaslah simpulan itu satu persatu. Kematian tentang disihirnya Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam ini individu terdapat dalam Shahih Al-Bukhari.

 .

Menurut Abdullah Yusuf Ali pula, pada waktu zaman kenabian Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wasallam, terdapat seorang bomoh perempuan apa mengenakan sihir hitam usai atas musuhnya keuntungan sihir di atas simpulan. Mencapai itu, Allah SWT menurunkan surah ini kemudian perlindungan daripada sihir tersebut.

 .

Al-Imam Muhammad Abduh berkata: di dalam masalah ini, terdapat lebih kerumunan hadis yang menerangkan bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam pernah disihir malalui Labid Ibn al-A’sam. Sihir menyertainya telah berjaya mempengaruhi (meresapi) diri Baginda shallallahu ‘alaihi wasallam, sehingga mengkhayalkan Baginda dan disebabkan Baginda seolah-olah melakukan sesuatu padahal baginda tidak melakukannya, atau baginda seperti mendatangi sesuatu, sedangkan Baginda shallallahu ‘alaihi wasallam tidak mendatanginya.

 .

Kemudian, Allah SWT menjelaskan kepadanya halaman itu, seterusnya jernih sihir itu hasil daripada sebuah perigi. Setelah itu hanya Baginda shallallahu ‘alaihi wasallam sembuh daripada penderitaannya dan diturunkan surah ini.

 .

 .

Keistimewaan Surah Al-Falaq

1. Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wasallam, bersabda: “Apakah engkau noël melihat ayat-ayat apa diturunkan malam ini yang belum pernah ada bandingannya. Ayat-ayat akun itu ialah ‘Qul A’uzdu Birabbil Falaq’ (Al-Falaq) dan ‘Qul A’udzu Birabbin Naas’ (An-Nas).” (HR Muslim r.a.)

.

2. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Bacalah ‘Qul A’uzdu Birabbil Falaq’ (Al-Falaq) keer kamu noël dapat membaca mana-mana surah apa amat tercinta Allah SWT dan sangat cepat diterima Allah SWT, kemudian surah ini. Maka semana mampu kamu jangan lakukan itu kamu tinggalkannya.”

.

3. Disebut pada riwayat lain, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Kamu tidak dapat melafalkan apa-apa apa sangat pantas sampai kepada Allah SWT kemudian ‘Qul A’udzu Birabbil Falaq’ (Al-Falaq).”

 .

 .

Bacaan surah Al-Falaq Dan Terjemahannya

 .

 .

 .

Tafsir Surah Al-Falaq (Ayat 1-5)

 .

1. Firman Allah SWT:

*

.

Katakanlah: Aku perlindungan kepada Tuhan apa menguasai subuh/makhluk.

 .

Surah ini dimulakan mencapai ‘Qul’ yang membawa maksud ‘katakanlah’ kerana Allah telah perintahkan Rasul-Nya berkata demikian.

Falaq’ pula adalah cahaya ‘waktu Subuh’ atau ‘seluruh makhluk’. Kedua-dua pengertian ini pantas dengan ayat-ayat surah Al-Falaq apa seterusnya.

Sayid Qutub berpendapat boleh dipakai kesamaan ada mencapai pengertian: ‘Aku mohon perlindungan pada tuhan yang menjadi waktu pagi yang memberi keamanan menjangkau cahaya siang dari segala vice yang berat dan tersembunyi.’ atau keuntungan pengertian; ‘Aku mohon perlindungan pada Tuhan yang memelihara seluruh makhluk yang memberi kerahasiaan dari segala ragum makhluk.’

 .

.

2. Firman Allah SWT:

*

.

Dari keburukan makhluk-Nya.

 .

Berkenaan menjangkau ayat ini, ia adalah semua kejahatan yang diciptakan seperti heck dan keturunannya. Setiap intisari di dunia mempunyai jenis dan kejahatan masing-masing. Menjadi lumrah kepada menusia sukakan jenis dan bencikan keburukan.

Perlindungan apa perlu kita pohonkan here ialah dipelihara daripada vice agar just kebaikannya sahaja apa tinggal. Just Allah mampu menapis unsur-unsur jahat daripada terus menganiaya umat manusia apa bergantung harap kepadaNya.

Al-Maraghi mentafsirkan: “Aku berlindung, memohon pelindung kepada zat yang dulu Tuhan setiap orang makhluk, pencipta segala apa ada dari segala penyakit dan vice yang menimpaku antara deviasi satu makhluk daripada makhluk-makhluk seluruhnya.”

 .

.

3. Firman Allah SWT:

*

.

Dan dari ragum malam apabila telah gelap-gelita.

 .

Maksud ayat ini pula adalah ‘matahari apabila tenggelam’ atau ‘malam apa berlabuh’, kerana pada times itulah keluarnya binatang buas dan serangga also berkeliarannya para penjahat. Iaitu daripada kegelapan malam ketika malam itu mendatangi dan menutup segala sesuatu menjangkau kegelapannya.

Waktu malam apa gelap-gelita itu mengerikan dan menimbulkan ketakutan kerana kegelapan malam dulu tempat penampungan bagi rakyat jahat selagi bermaksud jahat dan kegelapan malam bermanfaat bagi musuh.

Juga apabila malam mula menyelubungi, pelbagai bentuk ragum bisa beevor manusia. Serangan binatang buas, gangguan ahli sihir, dianiaya dukun, bajak laut dan tergeraknya nafsu syahwat atas perkara yang jijik adalah sebahagian daripada bentuk kejahatan yang mungkin berlaku. Ini kerana, kegelapan malam menindas syaitan untuk mempergiat usaha menggugat iman manusia apa sudah sedia goyah.

 .

.

4. Firman Allah SWT:

*

.

Dan daripada keburukan wanita-wanita tukang sihir yang menghembus di atas simpulan-simpulan.

 .

Ketaksuban masyarakat kepada intisari halus (jin, hantu dan seumpamanya) disebabkan keimanan mereka terpesong lalu percaya bahawa kuasa akun itu mampu memberikan mereka “sesuatu”. Sedang pada hakikatnya, ilmu sihir tidak lebih sekadar menipu pancaindera umat ​​manusia agar menguat perasaan tidak atau mungkin berharap. Sekiranya komplikasi ini noel dibendung, maka human semakin hampir dengan melakukan maksiat terbesar di atas muka bumi iaitu syirik di ~ Allah SWT… Na’uzubillah minzalik.

 .

.

5. Firman Allah SWT:

*

.

Dan daripada kejahatan pendengki bila ia dengki.

 .

Lihat lainnya: You Beautiful Just The Way You Are, Scars To Your Beautiful Lyrics By Alessia Cara

Sifat dengki, suatu yang negatif dan sering timbul apabila seseorang merasakan dirinya kurang daripada individu apa lain. Ia boleh mengundang gejala yang lebih terlalu tinggi kerana si pendengki mungkin akan berbuat maafkan saya sahaja agar dia tadi ditarik jepit daripada pemilik asal noël kira dengan maafkan saya kaedah sekalipun. Atau, ia mungkin sekadar menimbulkan rasa cemburu. Walau apa sekalipun, dengki harus dibuang atau mungkin kita boleh melatih diri buat melakukan tindak balas aktif atas postur ini. Sifat dengki seharusnya dijadikan pemangkin setelah arah mempergiat usaha supaya dulu insan apa lebih baik.